sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Aa – Finland! Kohtaamisia puistossa

Sunnuntaina oli Suomen vuoro isännöidä Pohjoismaiden ministerineuvoston esittelytelttaa kongressikeskuksen puistossa. Ajankohta ei olisi voinut olla parempi japanilaisten kohtaamiselle, sillä väkeä riitti ja tunnelma oli mukava.

Japanilaisille oli ymmärrettävästi hiukan vaikeaa sijoittaa meitä kartalle teltassa, jonka kyltissä luki Nordic Council. Sen sijaan, kun sanoimme olevamme Suomesta, tavallisin kommentti oli ilahtunut huudahdus aa –Finland! Kaikki tunsivat Suomen ja enpä usko, että lämmin ja – hmm, tohtiiko tätä suomalainen edes sanoakaan, kunnioittava suhtautuminen oli pelkkää japanilaista kohteliaisuutta. Suomen luonto kiinnosti useita, keskustelun sai liikkeelle vaikkapa vain jaossa olevan julkaisumme lumikon kuvasta. Tässä saattaisi olla vähän tekemistä matkailualallemme – ekosysteemipalvelut tarjolle vain reippaasti!

Sunnuntain kohtaamiset puistossa antoivat hyvää mieltä palattaessa taas sorvin ääreen.

Ja niin alettiin sitten sorvailla. Kohtaamisia jatkettiin kongressikeskuksen harmaalla vyöhykkeellä, joka kylläkin tuntui puiston vehreyden jälkeen suorastaan suljetulta osastolta. Suomen delegaatio piti pienen tilannekatsauksen iltapäivällä ja iltaa myöten istuttiin EU:n koordinaatiossa hiomassa kantoja ensi viikon tiimellyksiin isommissa saleissa. Monet asiat etenevät kitkatta ja hyviä päätöksiä on tulossa mm. suojelualueista, viestinnästä, naisten asemasta luonnon monimuotoisuuden kestävässä käytössä, metsistä, taksonomia-aloitteesta (eliölajien tieteellinen määrittäminen ja luokitus) ja monesta muusta tärkeästä aiheesta. Sopimuksen puitteissa tehdään erittäin hienoa työtä.

Kolmen suuren peruskysymyksen suhteen ei vielä ole näkyvissä suurta läpimurtoa, mutta hyvää kehitystä kylläkin. Asioista keskustellaan nyt rakentavasti, ratkaisuhakuisesti, mutta niin kuin usein, aika hitaasti.

EU kertoi iltapäivän lehdistötilaisuudessa halukkuudestaan saavuttaa rahoituksessa kestävä ratkaisu, mutta toisaalta pidättäyi lupailemasta liikoja. Geenivara-asiat (ABS) etenivät viikonlopun aikana hitaasti, mutta etenivät kuitenkin. ABS-asiantuntijoidemme yötyöt viikonlopun yli alkavat herättää yhä enemmän myötätuntoa ja kunnioitusta jopa kaiken nähneiden neuvotteluhaiden keskuudessa. Ja vielä heillä riittää virtaa!

Strategista ohjelmaa käsiteltiin tupaten täydessä kokoushuoneessa hieman saunamaisissa (ei suomalainen versio) tunnelmissa. Erimielisyyksien listaa saatiin taas lyhyemmäksi.

Ilkka Heikkinen

1 kommentti:

  1. Tsemppiä sinne loppusuoralle! On tärkeää että EU ja Suomi pitävät junaa liikkeellä!

    VastaaPoista