lauantai 30. lokakuuta 2010

Historiallinen onnistuminen!

Nagoyan kokous päättyi lauantain puolella kahden aikaan aamuyöllä riemukkaaseen onnistumiseen ja raikuviin aplodeihin. Biodiversiteettisopimuksen 193 osapuolen kesken löytyi lopulta konsensus kolmesta isosta asiasta: geenivarapöytäkirjasta, uudesta strategisesta suunnitelmasta sekä etenemisestä riittävien resurssien mobilisoimiseksi.

Geenivarojen saatavuutta ja hyötyjen jakoa koskevaa pöytäkirjaa oli työstetty vuosia. Nyt työ saatiin vihdoin päätökseen. Monet kehitysmaat, kuten Namibia ja Malesia, kiittivät tuoreeltaan kompromissin löytymistä.

Tämä Nagoyan pöytäkirjaksi nimetty asiakirja antaa lakisääteisen kehyksen geenivarojen saatavuudelle ja hyötyjen oikeudenmukaiselle jaolle, ottaen huomioon mm. alkuperäiskansojen perinnetiedon. Nagoyan pöytäkirja astuu voimaan, kun 50 maata on sen ratifioinut.

Kokouksen päättäneessä yleisistunnossa Japanin ympäristöministeri Ryu Matsumoto nuiji pöytään myös päätöksen strategisista tavoitteista luonnon monimuotoisuuden suojelulle ja kestävälle käytölle vuosille 2011-2020. Päätöksen mukaan nyt ryhdytään tehokkaisiin ja kiireellisiin toimiin, jotta luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysähtyisi.

Strategiaan kirjattiin 20 tavoitetta, jotka halutaan saavuttaa vuoteen 2020 mennessä. Esimerkiksi metsien ja muiden arvokkaiden elinympäristöjen monimuotoisuuden vähenemisvauhti halutaan vähintään puolittaa tai ehkä lähes pysäyttää.

Historiallista on, että kun uutta strategista suunnitelmaa hyväksyttiin, päätettiin samalla käynnistää prosessi, jolla selvitetään tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat resurssit. Seuraavassa osapuolikokouksessa Intiassa vuonna 2012 on määrä päättää tavoitteista ja strategiasta, joilla resurssit mobilisoidaan.

Kokouksen upea päätös viittaa siihen, että on löytymässä uusi globaali tahtotila luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Paljon riippuu siitä, miten kokouksen hyvää henkeä kyetään ylläpitämään kotirintamilla. Jatkotyö alkaa myös meillä Suomessa heti kotiin päästyämme.

Timo Tanninen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti