torstai 28. lokakuuta 2010

Ratkaisun hetket kasilla

Tanaan on biodiversiteettikokouksen toiseksi viimeinen paiva taalla Nagoyassa. Monista asioista on toista viikkoa kiihkeina jatkuneiden neuvotteluiden aikana loytynyt yhteisymmarrys, mutta muutamat keskeiset asiat ovat viela auki seka strategisen suunnitelman, geenivarapoytakirjan, etta strategisen suunnitelman toteuttamiseksi tarvittavien resurssien mobilisoinnin osalta. Nama kokouksen kolme paaaihetta linkittyvat toinen toisiinsa, joten niista kaikista paatettaneen myos samanaikaisesti.

Eilen ymparistoministerit yli sadasta maasta tulivat paikalle. Heidan lasnaolollaan voi olla ratkaiseva merkitys avoinna olevien neuvottelukysymysten ratkaisemiseksi. Ministerit ovat painottaneet rakentavan ja ratkaisunhakuisen neuvotteluilmapiirin ja -asenteen tarkeytta.

Monet ministerit ovat painottaneet sita, etta neuvoteltavana olevat asiat ovat luonnon ja ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta perustavanlaatuisia, siksi hyvan lopputuloksen aikaansaaminen on erittain tarkeata. Pitamalla huolta luonnon monimuotoisuuden sailymisesta turvaamme samalla meille ja tuleville sukupolville hyvan elaman edellytykset.

Strategisen suunnitelman suojeluprosentteja koskeva tavoite on kuulema herattanyt keskustelua kotimaassa. On selvaa, etta ponnisteluja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi on lisattava niin Suomessa kuin kaikkialla muuallakin, jos pitkaan jatkunut luonnon koyhtyminen aiotaan saada loppumaan. Eras keskeinen keino on luonnonsuojelualueverkoston kehittaminen ekologisesti toimivaksi kokonaisuudeksi kaikissa maissa.

Taalla neuvoteltava "suojeluprosentti" ei kuitenkaan kasita vain luonnonsuojelualueita, vaan myos monia muita toimia, joiden tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden edistaminen maankaytossa. Naita voivat olla esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta painottavat metsankasittelysuunnitelmat, ulkoilu- ja virkistysalueiden luontoarvoja huomioon ottavat hoitotavat, kaavoituksessa luonnonsuojeluun ja virkistykseen osoitettavat alueet jne. "Suojeluprosentti" onkin harhaanjohtava kasite tassa tapauksessa.

EU:n tavoitteena em. "suojeluprosentin" osalta on ollut 20% maa-alueille ja 15% merialueille. Esimerkiksi Natura-verkostoon kuuluu EU:n alueella 18% pinta-alasta (tassa tarkoitettavaan "suojeluprosenttiin" luetaan siis Natura-verkoston lisaksi paljon muitakin alueita). Eraissa pienissa maissa kuten Seychelleilla ja Belizessa jo yksin luonnonsuojelualueet kattavat em. lukuja paljon suuremman osan pinta-alasta, Seychelleilla perati 49%.

"Suojeluprosenttitavoitteen" kuten muidenkin taalla neuvoteltavien luonnon monimuotoisuustavoitteiden edistamiseksi Suomessa tullaan jo ensi vuonna aloittamaan tyo valtioneuvoston vahvistaman Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestavan kayton strategian ja toimintaohjelman tarkistamiseksi ja paivittamiseksi. Tama tehdaan laajapohjaisena yhteistyona, ottaen luonnollisesti huomioon Suomen erityisolosuhteet, aivan niin kuin muissakin maissa tehdaan.

Timo Tanninen

PS. Kirjoitettu kokouspaikan koneella ilman suomalaisten aakkosten viimeisia kirjaimia. -KH-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti