tiistai 26. lokakuuta 2010

Käytävillä tapahtuu

Sopimuksen 10. osapuolikokous on yli puolivälissä ja haasteita riittää. Eilen mistään ei oikein tahtonut tulla mitään. Viittaan siis kolmeen avainkysymykseen: strateginen suunnitelma, geenivarapöytäkirja ja rahoitus.

Tämä on kansainvälisissä neuvotteluissa normaalia. On liian aikaista sopia asioista vielä, se tapahtuu myöhemmin kunhan ministerit tulevat paikalle. Ja nyt heitä on alkanut tänne tulla.

Eilen saatiin kuitenkin työstettyä loppuun tarkennettu suojelualuetyöohjelma. Tämä oli tärkeä asia, josta iloitsen. Myös sisävesiasiat ovat nyt putkessa. Molemmat sisältävät tärkeitä läpäiseviä tavoitteita ja päämääriä kuten ilmastokysymysten vaikutukset ja haitalliset vieraslajit.

On huomionarvoista, miten määrätietoisesti työryhmä II:n puheenjohtaja Cosima Hufler Itävallasta toimii. Hän ei päästä käsistään ainuttakaan asiakirjaa ilman, että kaikesta on sovittu. Se helpottaa lopullisten päätösten läpivientiä perjantain täysistunnossa.

Moneen asiaan on nimetty ”puheenjohtajan ystävät” -ryhmä, jotka etsivät ongelmakohdista kompromisseja puheenjohtajan apuna. Käytävillä Cosima Huflerin suunnitelmallista työskentelytapaa kiitetään ja ääneen ihaillaan.

Oheistapahtumia on päivittäin useita. Uutta tietoa jaetaan niin taksonomiasta, satelliittiseurannoista, ilmastomuutosten vaikutuksista ja vieraslajeista, sekä siitä, miten voidaan tietoteknisillä ratkaisuilla parantaa monimuotoisuuden tietopohjaa.

Nagoyassa on paikalla monia itselleni vuosien varrella tutuiksi tulleita virkamiehiä sekä alkuperäiskansojen ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Värikkäät puvut ja kannanotot tekevät arjen täällä mielekkääksi, ja keskusteluja käydään vilkkaasti erinäköisistä asioista. Esimerkiksi vihreä talous on monien huulella.

Nyt huomaa selvästi, että toinen viikko alkoi – lisää ihmisiä on saapunut paikalle. Käytävät ovat täyttyneet.

Marina von Weissenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti