lauantai 23. lokakuuta 2010

Yötä päivää

Suomen neuvottelijat ovat istuneet kuvan kongressikeskuksessa jo monta pitkää päivää. Illat ovat venyneet pitkiksi ja yöt jääneet lyhyiksi. Sama tahti jatkui näin lauantaina leppeästä auringonpaisteesta huolimatta.

Neuvottelijoitamme on pitänyt kiireisenä muiden kokousten ja työryhmien ohella EU-koordinaatiokokoukset, joissa sovitaan unionin yhteisistä kannoista eri asiakokonaisuuksiin. Koordinaatioita järjestetään usein, ja ne tuppaavat venymään. Lyhyiden yöunien sieto, kärsivällisyys ja ne kuuluisat voimakkaat istumalihakset ovat täälläkin valttia.

Itse kongressikeskus sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, Horikawajoen rannalla. Kokouspaikkaan tulija huomaa pian, että ympäristöasioihin on panostettu. Lukuisat värikkäät roskapönttörivit kannustavat lajittelemaan, ja jokainen osallistuja saa ilmaisen metrolipun, joka on voimassa koko kaksiviikkoisen kokouksen ajan. Kokousjärjestäjät ja lukuisat vapaaehtoiset ovat ylitsevuotavan ystävällisiä.

Pian tahti ja tunnelma tiivistyvät entisestään, kun toinen ja viimeinen kokousviikko lähtee käyntiin. Uskallan ennustaa, että samalla blogikirjoitukset lyhenevät.

Katja Huumo

torstai 21. lokakuuta 2010

Ilmastomuutos uhkaa ekosysteemien toimintaa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen, eri ekosysteemien toimintaan sekä biodiversiteetin merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa ovat nousseet yhdeksi Nagoyan kokouksen keskeiseksi teemaksi.

Ilmastonmuutos on lisäksi tullut toistavasti esiin käsiteltäessä metsiä, maataloutta, meriä, sisävesiä, suojelualueita ja biopolttoaineita. Se on tullut vahvasti esille myös käsiteltäessä sopimuksen uutta strategista suunnitelmaa vuosille 2011-2020.

Maita kannustetaan huomioimaan edellä mainitut ilmastonmuutoskysymykset toimeenpannessaan biodiversiteettisopimusta kansallisella tasolla. Nagoyassa on tuotu myös esille, että metsien säilyttämisessä pitää ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja alkuperäiskansojen oikeudet.

Nykyisellään trooppisten metsien hakkuut, raivaus viljelymaiksi ja niihin usein liittyvät metsäpalot aiheuttavat suuren osan kehitysmaiden kasvihuonepäästöistä. Esimerkiksi trooppisten suometsien kuivatus ja suopalot aiheuttavat merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä ja biodiversiteetin vähenemistä.

Nagoyassa on keskusteltu kiivaasti myös laajamittaisesta ekosysteemien manipuloinnista, jonka avulla pyritään hidastamaan ilmastonmuutosta (ns. geoengineering –tekniikat). Esimerkkinä on valtamerien hiilensitomiskyvyn lisäämiseksi ehdotettu ravinteiden lisäys (Ocean fertilization, lannoitusaineena rautaoksidi tai urea). Koska asiaan liittyy erittäin suuria epävarmuuksia ja mahdollisesti mittavia haitallisia ekosysteemimuutoksia, menetelmien kieltämistä on esitetty varovaisuusperiaatteen perusteella. Vastaavat ekosysteemien manipulaatiomenetelmät ovat myös nousseet Nagoyan oheistapahtumissa keskeiseksi puheenaiheeksi.

Ilmastokysymyksistä käytiin vilkasta keskustelua. Puheenjohtaja joutui ajanpuutteen takia rajoittamaan osaa yli 50 puheenvuorosta, joten kaikki näkökohdat eivät tulleet vielä esille. EU ja myös suurin osa kehitysmaista kannatti biodiversiteettisopimukselle voimakasta roolia myös ilmastokysymyksissä. Eräät suuret valtiot, kuten Brasilia, Kiina ja Intia olivat varovaisempia ja korostivat kansallista päätösvaltaa.

Toisena kokonaisuutena on ilmastosopimuksen ja muiden ympäristösopimusten kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen. Merkittävänä yhteistyömahdollisuutena on korostettu ilmastosopimuksen (UNFCCC) yhteydessä käsiteltävää aloitetta kehitysmaiden metsäkadon vähentämiseksi (REDD+). Tästä odotetaan päätöstä ensi viikon aikana, kun ministerit tulevat paikalle ja pitävät erilliskokouksen REDD+ aiheesta.

Marina von Weissenberg & Heikki Toivonen (Suomen ympäristökeskus)

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Geenivaroja koskevat pöytäkirjaneuvottelut jatkuvat vuorokauden ympäri

Geenivarojen saatavuutta ja hyötyjen jakoa koskevan ABS-pöytäkirjan neuvottelut aloitettiin heti kokouksen avajaispäivänä. Neuvotteluita varten perustettiin YK-alueiden välinen työryhmä, joka raportoi kokoukselle perjantaihin mennessä pöytäkirjaneuvotteluiden tuloksista. Tavoitteena on saada pöytäkirja hyväksytyksi osapuolikokouksen päätteeksi.

Pienryhmä pöytäkirjan noudattamiskysymyksistä lopetti työnsä tänään aamukuudelta. Asiaa ei saatu vielä valmiiksi, vaikkakin edistystä tapahtuikin jo. Työ jatkuu Nagoyassa vuorokauden ympäri, ja tunnit toivottavasti riittävät tulosten saamiseksi. Kahdeksan vuoden työ tulisi nyt saada 193 maan voimin valmiiksi 10 päivän sisällä.

Asia etenee niin, että kolme pienryhmää on asetettu neuvottelemaan erilliskysymyksistä varsinaisen ABS-työryhmän lisäksi. Näitä kysymyksiä ovat pöytäkirjan noudattaminen, suhde muihin sopimuksiin, prosesseihin ja ääritilanteisiin sekä alkuperäiskansojen perinnetieto geenivaroista.

Neuvottelut ovat sujuneet yleisesti hyvässä hengessä, vaikkakin edessä on edelleen vaikeita, sensitiivisiä ja haastavia kysymyksiä. Mennään vähän niin kuin Linnanmäellä, ylä- ja alamäkeä. Hurmio päällä ja sitten tullaan takaisin yksi tai kaksi askelta.

Koska osapuolia on monta, tätä neuvotteluprosessia ei pystyttäisi hoitamaan ilman että YK:n alueellista maajakoa noudatetaan ja vähennetään puheenvuorojen ja esitysten määrää. Nyt keskitytään vain aukioleviin asioihin.

Myös pyöreän pöydän neuvottelut jatkuvat. Niihin osallistuvat valtioiden edustajien lisäksi yksityinen sektori, alkuperäiskansojen edustajat ja kansalaisjärjestöt.

Pienryhmien työskentely on ollut tiivistä. Neuvotteluhuoneiden koko on ihmismäärään nähden liian pieni, mutta se on myös täällä ainoa tapa saada tuloksia. Kuumuus, ilman loppuminen ja väsyttäminen on tehokas tapa tulosten aikaansaamiseksi!

EU:n neuvottelijat komissiosta ja jäsenvaltioista ovat ammattilaisia ja kokeneita kansainvälisissä neuvotteluissa. Tahtotila ja joustavuus ovat tärkeitä, kun pyritään löytämään kaikille tyydyttäviä muotoiluja. Kompromisseja on edelleen löydettävä.

Tähän mennessä 13 artiklaa on saatu hyväksyttyä, eli vajaat puolet. Afrikka, EU, Australia, Uusi Seelanti, Norja, Malesia, Brasilia, Intia ja Meksiko ovat pääpelurit. Japani osapuolikokouksen isäntämaana on tärkeä taustavaikuttaja, sillä pöytäkirjan aikaansaaminen on Japanin maineen kannalta erittäin tärkeää. Käytännön mukaan uuden kansainvälisen sopimuksen nimeksi tulee sen kaupungin nimi, jossa se on neuvoteltu. Kokouspaikalla odotetaankin nyt Nagoyan pöytäkirjan syntyä.

Pöytäkirjan keskeiset elementit ovat tasapaino geenivarojen saatavuudesta ja hyötyjen jaosta, sen kattavuudesta, noudattamisesta ja alkuperäiskansojen perinnetiedosta. Päytäkirjan toteutuminen olisi biodiversiteettisopimuksen uskottavuuden kannalta äärimmäisen tärkeä asia.

Seuraa verkossa neuvottelujen etenemistä

Marina von Weissenberg

tiistai 19. lokakuuta 2010

Kokouksen avajaistunnelmia

Isäntäkaupunki Nagoya, yhdessä Aichin alueen hallinnon ja Japanin hallituksen kanssa ovat järjestäneet osallistujamäärältään suuren kokouksen puitteet erittäin tehokkaasti. Suomalaisittain huomattavan suuren kongressikeskuksen alueelle mahtuvat kokouksen viralliset toiminnot sekä lukuisten kansalaisjärjestöjen ja etutahojen järjestämät esittelyt, kohtauspaikat ja keskustelufoorumit. Hyvä organisaatio ja japanilainen hyväntuulinen kohteliaisuus ovat valloittava yhdistelmä.

Kokouksen avajaisjuhlallisuudet virittivät osanottajia oikeaan tunnelmaan. Japanin kielen merkki wu tarkoittaa sekä harmoniaa että Japania. Olisipa meidänkin mahdollista ilmaista käsite "luonnon monimuotoisuuden suojelu ja kestävä käyttö" yhtä lyhyesti, esimerkiksi merkillä "wu".

Harmoniaa kansojen välillä tässä vaikeassa aiheessa on syytä tavoitella. Kokouksen käytettävissä oleva tuore tieteellinen aineisto osoittaa vakavia uhkia, jotka aiheutuvat luonnon monimuotoisuuden ehtymisestä.

Jochen Flashbart tiivisti Saksan nyt päättyvän CBD:n puheenjohtajakauden tulokset luovuttaessaan puheenjohtajuuden vastaanottavalle Japanin ympäristöministerille Ryu Matsumotolle. Luonnon monimuotoisuuden suojelu ja kestävä käyttö oli ensimmäistä kertaa milloinkaan Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen asialistalla sen 22.9.2010 pitämässä 65. kokouksessa. Luonnon taloudellista merkitystä koskeva selvitys TEEB on osoittanut luonnon monimuotoisuuden merkityksen yhteiskuntien, kulttuurien ja talouden perustana. Luonnon monimuotoisuuden suojelun rahoitus on kasvanut merkittävästi, ja uusista rahoitusmekanismeista ollaan vakavasti kiinnostuneita. Liike-elämä on lyhyessä ajassa ymmärtänyt vastuutaan mm. "Business and Biodiversity" -aloitteen kautta.

Avauspuheenvuoroissa pidettiin saavutuksena myös sitä, että osapuolikokousten hyväksymät tavoitteet ovat kohtuullisesti välittyneet kansallisiin strategioihin ja toimintaohjelmiin. Nämä myönteiset saavutukset eivät tietenkään riitä.

Luonnon tilasta saadut raportit ovat erittäin vakavia. Flashbart vetosikin jokaisen kokouksen edustajaan henkilökohtaisesti. Saavutuksiamme voi testata kuvittelemalla tilannetta, kun meistä perheelliset palaavat koteihinsa ja lapset kysyvät, mitä teit siellä Japanissa. Olitko siellä olemassa oikeassa vai tekemässä oikein?

Kokouksen ensimmäiset viralliset puheenvuorot niin yleisistunnossa kuin kahdessa työryhmässäkin olivat avauksen hengessä varsin sovittelevia ja korostivat kompromissien tarvetta. Ilmapiirissä oli vähäinen, mutta havaittavissa oleva myönteinen muutos edelliseen kokoukseen kaksi vuotta sitten.

Geenivarojen saatavuutta ja hyötyjen oikeudenmukaista jakoa (ABS) koskevan pöytäkirjan lupaava eteneminen saattaa olla yksi tekijä, joka mahdollistaa hyvät tulokset.

Strateginen ohjelma, jolla ongelmiin tartutaan tulevalla 10-vuotiskaudella, oli vastaanotoltaan odotetusti kaksijakoinen. Neuvotteluita hallitsee kysymys siitä, asetetaanko ensin maailman tilan edellyttämät tavoitteet vai osoitetaanko ensin niiden ratkaisemiseen tarvittavat voimavarat. Vielä ei ole mahdollista ennustaa lopputulosta, mutta paine ratkaisuihin on suuri.

Ilkka Heikkinen

JK.
Kokous käynnistyi jo maanantaina 18. pvä, mutta aikaerosta (Suomi +6h)ja pienestä teknisestä töyssystä johtuen tämä kirjoitus julkaistiin Suomen aikaa tiistaiaamuna.
Katja Huumo