perjantai 8. lokakuuta 2010

Hyvät lähtökohdat olemassa tärkeisiin päätöksiin

Nagoyassa tulisi saada ratkaisu kolmeen asiaan. Kaikkien osapuolten tulee päästä yhteisymmärrykseen tarpeeksi kunnianhimoisista vuoden 2010 jälkeisistä tavoitteista. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on pakko nujertaa tämän vuosikymmenen aikana. Muuten luonnon palvelut niin ihmisille kuin eläimille ovat uhattuna. Kustannukset luonnon mekanismien korjaamisen ovat peruuttamattoman kalliit.

Geenivarojen saatavuudesta ja hyötyjen jaosta täytyy saada päätös. Tämä tarkoittaa sopimista uudesta ns. ABS-pöytäkirjasta. Tämä on kehitysmaille erityisen tärkeä työkalu.

Lisäksi tulee löytää uusia keinoja rakentaa tieteellistä, taloudellista ja teknologista kapasiteettia. Resurssit tulee mobilisoida, jotta osapuolet voivat toteuttaa yhteiset tavoitteet ja samalla sitouttaa kaikki toimijat niin kehittyneissä kuin kehitysmaissa uusiin päämääriin. Tämä koskee sekä valtioita että yksityistä sektoria.

Luonnon monimuotoisuuden teemavuosi 2010 on pian huipentumassa. Toivottavasti Nagoyassa löytyy yhteistä poliittista tahtotilaa asioiden eteenpäinviemiseksi. Valmistelu on ollut hyvää, sen osoitti myös YK:n korkean tason kokous New Yorkissa luonnon monimuotoisuudesta syyskuun 22. päivänä. Euroopan unioni on hionut yhteisiä kantojaan hyvässä yhteisymmärryksessä koko kuluneen vuoden ajan.

Peruslähtökohdaltaan Suomessa ollaan luottavaisin mielin lähdössä kohti Japania tekemään uusia tärkeitä päätöksiä. Tietoa on, nyt on päätösten aika.

Marina von Weissenberg

Ministeriö online

Päätimme ympäristöministeriössä kirjoittaa blogia tulevasta suuresta osapuolikokouksesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme ministeriönä bloggaamassa - omaa blogia pitää jo esimerkiksi kansliapäällikkömme Hannele Pokka.

Meillä ja monella muulla ministeriöllä on parastaikaa työn alla sosiaalisen median strategia. Vaikka se ei ole vielä valmis, ainakin yksi asia on selvä: moni asia selviää vain käytännön (tai kantapään) kautta. Tämä blogi palvelee siten eräänlaisena koekaniinina talon yhteistä ”some-strategiaa” pohdittaessa.

Isoissa kokouksissa tapahtuu paljon muutakin kuin mitä viralliset loppupäätelmät kertovat. Haluamme kertoa myös kokoukseen valmistautumisesta, neuvotteluista sekä yksittäisistä ja yllättävistä asiakysymyksistä, joita nousee matkan varrella. Tietysti myös neuvottelujen tunnelmista.

Pyrimme samalla selättämään aikaeron Japanin ja Suomen välillä. Kun neuvottelut joka tapauksessa pyörivät kellon ympäri, on kätevää voida kirjoittaa aina kun sanottavaa on. Ja kun siihen löytyy aikaa.

Blogi starttasi eilen ministeri Lehtomäen avauksella. Jatkossa tänne kirjoittavat ympäristöministeriön asiantuntijat, joista moni on todellinen kokouskonkari. Nagoyaan lähtevässä delegaatiossa on edustajia muistakin organisaatioista. Heidän työpanoksensa kokouksen lopputulokseen on keskeinen ja tärkeä.

Tämä kirjoitusharjoitus elää vain hetken: blogi ajetaan alas Nagoyan kokouksen päätyttyä marraskuun alussa. Toivottavasti kirjoituksista on hyötyä ja ehkä vähän hupiakin. Halua ja yritystä löytyy!

Katja Huumo

torstai 7. lokakuuta 2010

Yhdessä sopimisen voima


Elämä maapallolla perustuu luonnon monimuotoisuuteen. Monimuotoinen luonto palvelee meitä tuottamalla ravintoa, puhdasta vettä, tasoittamalla lämpötilan muutoksia ja hillitsemällä tulvia. Nämä palvelut ovat äärimmäisen arvokkaita ja ihmisen olemassaolon kannalta välttämättömiä.

Kahdeksan vuotta sitten maailmanyhteisö hyväksyi tavoitteeksi hidastaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä vuoteen 2010 mennessä. Euroopassa olemme vielä kunnianhimoisemmin tavoitelleet luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämistä samassa ajassa. Valitettavasti tavoitteita ei saavuteta meillä eikä muualla.

Matka kohti päämäärää on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin turha. Suunta on ollut oikea, mutta aika loppui kesken.

Olemme Suomessa tehneet töitä etenkin metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Hallitus esittää ensi vuoden budjettiin METSO-ohjelmalle 29 miljoonaa euroa uusien suojelualueiden hankintaan tai rauhoittamiseen. Summa ei ole aivan vaatimaton nykyisessä taloustilanteessa. Työn alla on myös laajapohjaisen yhteistyönä valmisteltava Saimaannorpan suojelustrategia, ja lakiesitys Selkämeren kansallispuiston perustamisesta on eduskunnan käsittelyssä.

Tätä kirjoittaessa valmistelut Japanin Nagoyassa pidettävään biodiversiteettisopimuksen osapuolikokoukseen ovat kiivaimmillaan. Kokouksen alkuun on alle kaksi viikkoa.

On äärimmäisen tärkeää, että Nagoyassa pystymme sopimaan uusista yhteisistä tavoitteista luonnon suojelulle ja kestävälle käytölle. Aiemmista virheistä on opittu, ja yhteinen tahtotila tuntuu olevan saada tavoitteista mitattavia, yksilöityjä ja realistisia. Myös seuranta tehostuisi, kun voisimme aika ajoin entistä tarkemmin varmistaa, että suunta on oikea.

Seuraava ajallinen tarkistuspiste asetetaan suurella todennäköisyydellä vuoteen 2020. Kun tähtäin ei ole liian kaukana, asioihin tulee riittävästi potkua.

Yhdessä sopiminen on tärkeää, sillä globaalit raamit suuntaavat myös Suomen kansallista päätöksentekoa. Kokouksen jälkeen kansainväliset tavoitteet on arvioitava kansallisesti, ja ne on otettava huomioon tulevien vuosien toiminnassa. Asiat etenevät vain määrätietoisella työllä.

Kaiken muun ohella tietoisuuden lisääminen luonnon monimuotoisuudesta on tärkeää. Tämä asiantuntijoittemme ylläpitämä blogi toivottavasti osaltaan kasvattaa kiinnostusta luonnon kirjon turvaamiseen.

Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen kuuluu vastuulliseen elämäntapaan. Hyödyt tästä vastuusta kohdistuvat tuleville sukupolville.


Paula Lehtomäki, ympäristöministeri