perjantai 8. lokakuuta 2010

Hyvät lähtökohdat olemassa tärkeisiin päätöksiin

Nagoyassa tulisi saada ratkaisu kolmeen asiaan. Kaikkien osapuolten tulee päästä yhteisymmärrykseen tarpeeksi kunnianhimoisista vuoden 2010 jälkeisistä tavoitteista. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on pakko nujertaa tämän vuosikymmenen aikana. Muuten luonnon palvelut niin ihmisille kuin eläimille ovat uhattuna. Kustannukset luonnon mekanismien korjaamisen ovat peruuttamattoman kalliit.

Geenivarojen saatavuudesta ja hyötyjen jaosta täytyy saada päätös. Tämä tarkoittaa sopimista uudesta ns. ABS-pöytäkirjasta. Tämä on kehitysmaille erityisen tärkeä työkalu.

Lisäksi tulee löytää uusia keinoja rakentaa tieteellistä, taloudellista ja teknologista kapasiteettia. Resurssit tulee mobilisoida, jotta osapuolet voivat toteuttaa yhteiset tavoitteet ja samalla sitouttaa kaikki toimijat niin kehittyneissä kuin kehitysmaissa uusiin päämääriin. Tämä koskee sekä valtioita että yksityistä sektoria.

Luonnon monimuotoisuuden teemavuosi 2010 on pian huipentumassa. Toivottavasti Nagoyassa löytyy yhteistä poliittista tahtotilaa asioiden eteenpäinviemiseksi. Valmistelu on ollut hyvää, sen osoitti myös YK:n korkean tason kokous New Yorkissa luonnon monimuotoisuudesta syyskuun 22. päivänä. Euroopan unioni on hionut yhteisiä kantojaan hyvässä yhteisymmärryksessä koko kuluneen vuoden ajan.

Peruslähtökohdaltaan Suomessa ollaan luottavaisin mielin lähdössä kohti Japania tekemään uusia tärkeitä päätöksiä. Tietoa on, nyt on päätösten aika.

Marina von Weissenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti