torstai 21. lokakuuta 2010

Ilmastomuutos uhkaa ekosysteemien toimintaa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen, eri ekosysteemien toimintaan sekä biodiversiteetin merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa ovat nousseet yhdeksi Nagoyan kokouksen keskeiseksi teemaksi.

Ilmastonmuutos on lisäksi tullut toistavasti esiin käsiteltäessä metsiä, maataloutta, meriä, sisävesiä, suojelualueita ja biopolttoaineita. Se on tullut vahvasti esille myös käsiteltäessä sopimuksen uutta strategista suunnitelmaa vuosille 2011-2020.

Maita kannustetaan huomioimaan edellä mainitut ilmastonmuutoskysymykset toimeenpannessaan biodiversiteettisopimusta kansallisella tasolla. Nagoyassa on tuotu myös esille, että metsien säilyttämisessä pitää ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja alkuperäiskansojen oikeudet.

Nykyisellään trooppisten metsien hakkuut, raivaus viljelymaiksi ja niihin usein liittyvät metsäpalot aiheuttavat suuren osan kehitysmaiden kasvihuonepäästöistä. Esimerkiksi trooppisten suometsien kuivatus ja suopalot aiheuttavat merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä ja biodiversiteetin vähenemistä.

Nagoyassa on keskusteltu kiivaasti myös laajamittaisesta ekosysteemien manipuloinnista, jonka avulla pyritään hidastamaan ilmastonmuutosta (ns. geoengineering –tekniikat). Esimerkkinä on valtamerien hiilensitomiskyvyn lisäämiseksi ehdotettu ravinteiden lisäys (Ocean fertilization, lannoitusaineena rautaoksidi tai urea). Koska asiaan liittyy erittäin suuria epävarmuuksia ja mahdollisesti mittavia haitallisia ekosysteemimuutoksia, menetelmien kieltämistä on esitetty varovaisuusperiaatteen perusteella. Vastaavat ekosysteemien manipulaatiomenetelmät ovat myös nousseet Nagoyan oheistapahtumissa keskeiseksi puheenaiheeksi.

Ilmastokysymyksistä käytiin vilkasta keskustelua. Puheenjohtaja joutui ajanpuutteen takia rajoittamaan osaa yli 50 puheenvuorosta, joten kaikki näkökohdat eivät tulleet vielä esille. EU ja myös suurin osa kehitysmaista kannatti biodiversiteettisopimukselle voimakasta roolia myös ilmastokysymyksissä. Eräät suuret valtiot, kuten Brasilia, Kiina ja Intia olivat varovaisempia ja korostivat kansallista päätösvaltaa.

Toisena kokonaisuutena on ilmastosopimuksen ja muiden ympäristösopimusten kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen. Merkittävänä yhteistyömahdollisuutena on korostettu ilmastosopimuksen (UNFCCC) yhteydessä käsiteltävää aloitetta kehitysmaiden metsäkadon vähentämiseksi (REDD+). Tästä odotetaan päätöstä ensi viikon aikana, kun ministerit tulevat paikalle ja pitävät erilliskokouksen REDD+ aiheesta.

Marina von Weissenberg & Heikki Toivonen (Suomen ympäristökeskus)

1 kommentti:

  1. Valtamerten lannoittaminen kuulostaa kyllä aika oudolta...

    VastaaPoista