keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Geenivaroja koskevat pöytäkirjaneuvottelut jatkuvat vuorokauden ympäri

Geenivarojen saatavuutta ja hyötyjen jakoa koskevan ABS-pöytäkirjan neuvottelut aloitettiin heti kokouksen avajaispäivänä. Neuvotteluita varten perustettiin YK-alueiden välinen työryhmä, joka raportoi kokoukselle perjantaihin mennessä pöytäkirjaneuvotteluiden tuloksista. Tavoitteena on saada pöytäkirja hyväksytyksi osapuolikokouksen päätteeksi.

Pienryhmä pöytäkirjan noudattamiskysymyksistä lopetti työnsä tänään aamukuudelta. Asiaa ei saatu vielä valmiiksi, vaikkakin edistystä tapahtuikin jo. Työ jatkuu Nagoyassa vuorokauden ympäri, ja tunnit toivottavasti riittävät tulosten saamiseksi. Kahdeksan vuoden työ tulisi nyt saada 193 maan voimin valmiiksi 10 päivän sisällä.

Asia etenee niin, että kolme pienryhmää on asetettu neuvottelemaan erilliskysymyksistä varsinaisen ABS-työryhmän lisäksi. Näitä kysymyksiä ovat pöytäkirjan noudattaminen, suhde muihin sopimuksiin, prosesseihin ja ääritilanteisiin sekä alkuperäiskansojen perinnetieto geenivaroista.

Neuvottelut ovat sujuneet yleisesti hyvässä hengessä, vaikkakin edessä on edelleen vaikeita, sensitiivisiä ja haastavia kysymyksiä. Mennään vähän niin kuin Linnanmäellä, ylä- ja alamäkeä. Hurmio päällä ja sitten tullaan takaisin yksi tai kaksi askelta.

Koska osapuolia on monta, tätä neuvotteluprosessia ei pystyttäisi hoitamaan ilman että YK:n alueellista maajakoa noudatetaan ja vähennetään puheenvuorojen ja esitysten määrää. Nyt keskitytään vain aukioleviin asioihin.

Myös pyöreän pöydän neuvottelut jatkuvat. Niihin osallistuvat valtioiden edustajien lisäksi yksityinen sektori, alkuperäiskansojen edustajat ja kansalaisjärjestöt.

Pienryhmien työskentely on ollut tiivistä. Neuvotteluhuoneiden koko on ihmismäärään nähden liian pieni, mutta se on myös täällä ainoa tapa saada tuloksia. Kuumuus, ilman loppuminen ja väsyttäminen on tehokas tapa tulosten aikaansaamiseksi!

EU:n neuvottelijat komissiosta ja jäsenvaltioista ovat ammattilaisia ja kokeneita kansainvälisissä neuvotteluissa. Tahtotila ja joustavuus ovat tärkeitä, kun pyritään löytämään kaikille tyydyttäviä muotoiluja. Kompromisseja on edelleen löydettävä.

Tähän mennessä 13 artiklaa on saatu hyväksyttyä, eli vajaat puolet. Afrikka, EU, Australia, Uusi Seelanti, Norja, Malesia, Brasilia, Intia ja Meksiko ovat pääpelurit. Japani osapuolikokouksen isäntämaana on tärkeä taustavaikuttaja, sillä pöytäkirjan aikaansaaminen on Japanin maineen kannalta erittäin tärkeää. Käytännön mukaan uuden kansainvälisen sopimuksen nimeksi tulee sen kaupungin nimi, jossa se on neuvoteltu. Kokouspaikalla odotetaankin nyt Nagoyan pöytäkirjan syntyä.

Pöytäkirjan keskeiset elementit ovat tasapaino geenivarojen saatavuudesta ja hyötyjen jaosta, sen kattavuudesta, noudattamisesta ja alkuperäiskansojen perinnetiedosta. Päytäkirjan toteutuminen olisi biodiversiteettisopimuksen uskottavuuden kannalta äärimmäisen tärkeä asia.

Seuraa verkossa neuvottelujen etenemistä

Marina von Weissenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti